Ytringsfridom

Eg er ytterst usamd med dei som demonstrerte til støtte for Israel på Eidsvolds plass, men det er mykje verre at motdemonstrantane nektar dei å ytre seg gjennom pøbelaktige handlingar.

Dagbladet skriv:

Motdemonstranter kaster snøballer, egg, flasker, stein og fyrverkeri mot politiet og israelvennene.

Dette er handlingar som heile det politiske og oppegåande Noreg må ta avstand frå. Det er ikkje ofte eg er samd med generalsekretær i Frp – Geir Mo – men eg er heilt samd i denne utsegna:

Du ser det er krefter her som ikke er demokratiske.

Dersom dette blir knytt til den demokratiske venstresida er det ille. Eg trur det er viktig at SV tar offentleg og tydeleg prinsippielt standpunkt for ytringsfridomen. Det kan vi gjere og framleis fordømme Israel.

Les det andre eg har skrive om Gaza her

Eg vil gjerne høyre kva du tenkjer.

This Post Has 49 Comments

 1. Moskus

  Enig. Men dette er ganske typisk for sosialistisk ungdom. Det dreier seg ikke så mye om saken (ikke for så mange av dem i hvert fall), men mer om å ha en unnskyldning for å slenge dritt (og flasker,egg og stein) mot «det etablerte». Opprør for opprørets skyld, og nulltoleranse for andre menneskers meninger. Jeg kjenner det så godt, jeg pleide å vanke i det miljøet der en gang i tiden sjøl. Inntil jeg innså hvor bortkasta det var. I stedet for å bruke penger på egg og fyrverkeri og annen ammunisjon, burde de heller gi penga til Redd Barna, eller reise til land i den tredje verden for å faktisk hjelpe til. Men det er jo ikke like moro som å kaste ting på politiet, så klart.

  1. No trur ikkje det er så mange frå Sosialistisk Ungdom som er med på dette. Dei eg kjenner er alt for smarte til det.

 2. reidun

  Er vel få som er overrasket over at den rasistiske og aggressive palestinabermen har null respekt for ytringsfriheten og demokratiet….. Får enda mer sympati for Israel når man ser hva de må kjempe mot.

 3. Bård

  Ja, det er riktig å ta avstand. Det de holder på med er ikke fornuftig.
  Kan du likevel skjønne at de gjør det? Palestinere som ser at venner og familier blir bomba til døde, samtidig som en norsk politiker prøver å skape seg sjøl politisk oppslutning på grunnlag av massakern?

  1. Eg skjønner godt reaksjonen. Eg forstår sinet og agresjonen. Det er grusamt å sjå bileta frå Gaza. Det er ingen tvil om at Israel bryt grunnleggande menneskerettar, at dei står for overgrep som nærmar seg massakrar. Eg kjenner sjølv behovet for å gjere noko med det som skjer i Gaza. Men å kanalisere dette ut i denne typen oppførsel er ikkje akseptabel.

 4. Grenseløs

  For noe sludder. De som støtter israel må ha full rett til å demonstrere, men de må også tåle å bli fremstilt som folk som støtter MORDERE, barnemordere. Med andre ord, noen råtne egg og slikt må de tåle.

  Vi som kjemper for rettferdighet i verden har måttet tåle atskillig verre i årenes løp.

  Det siste inlegget frå Grenseløs er På dødsleiet

  1. Det at dei som har kjempa for rettferd har måtta tålt mykje, betyr ikkje at dei som kjempar for urettferdigheit skal utsettast for det same.

 5. Bård

  Ja, det er riktig å ta avstand. Det de holder på med er ikke fornuftig. Det løser ingenting å kaste flasker på Siv Jensen og kristenfundamentalista sendt med buss fra sørlandet.
  Kan du likevel skjønne at de gjør det? Palestinere som ser at venner og familier blir bomba til døde, samtidig som en norsk politiker prøver å skape seg sjøl politisk oppslutning på grunnlag av massakern?

  1. Kristian

   Ja da er helt legitimt å kaste brannbomber på bilitiet og stå ned pressefolk.
   Helt klart.
   Skulle jo bare mangle at ikke palestinapakket og hamastilhengere i Norge fikk utfolde seg som alle andre «berikere» av landet vårt.

 6. Undrende

  Dette har ingenting med ytringsfrihet å gjøre.

  Ytringsfrihet handler om retten til å uttale seg uten innblanding av myndighetene.

  1. Der er eg usamd Undrende, ytringsfridom handlar og om å kunne ytre seg utan å bli hindra av andre. Vi kan ikkje ha det slik at private grupper kan hindre andre i å ytre seg.

 7. Tro ARI

  Dette er ikke den demokratiske venstreside. Dette er pøbbel, uten ideologisk tilknytting til folk som ønkser fred og som er politisk beviste.

  Ett viktig prinsipp er retten til å ytre seg!
  Dette gjelder selvfølgelig også for Venner av Israel.
  Markering skal de kunne holde uten utidig innblanding.

  Denne type oppførsel er ikke bare antidemokratisk, anti sosialistisk, men også en hån mot alle de som lider på Gaza stripen. De blir på det groveste misbrukt av pøbbel, som ikke kjenner sin besøkelses tid.

 8. reidun

  Nei, har ingen forståelse for denne avksyelige oppførselen til palestinabermen. Forstår Israel mer og mer når man ser denne ekle og aggressive oppførselen i Oslo i ettermiddag, truslene mot norske jøder, drapstrusler mot nordmenn som støtter Israel etc.

  Israels MÅL er hamas, hamas sitt MÅL er sivilie israelere. Er bare kunnskapsløse, aggressive rasister som påstår at Israel ØNSKER å drepe sivile, kaller dem barnemordere etc.

  Det siste inlegget frå reidun er Palestinabermen ødelegger nok en demonstrasjon med vold

 9. Bård

  Ja, for Israel har ikke drept noen barn? Ikke en gang når de angrep en FN-skole som FN har avkrefta at det var militante på engang?

 10. reidun

  Og til Bård: Er du virkelig så fordomsfull at du tror alle som støtter Israel er kristenfundamentalister?? Er alle som støtter palestinerne rasistiske islamister da?

  Er selv ateist men støtter likefullt Israel 100%. Trenger ikke være religiøs for å se at Israel har rett. Fakta er på Israels historie, de trenger ikke drive med massiv propaganda, bruke barn som levende skjold for å skaffe sympati (ganske SYKT og ondskapsfullt å ofre egne barn, synes du ikke???), lyve om tapstall etc.

  Det siste inlegget frå reidun er Palestinabermen ødelegger nok en demonstrasjon med vold

  1. knall

   Noen fakta om konflikten.
   Hamas har sendt ca 8500 raketter inn mot Israel i løpet av de siste 8 årene. 20 israelere er drept i disse angrepene. (Til sammenligning omkom 400 israelere i trafikken i 2007)
   1700 palestinere er drept i israelske militærangrep siden israelske nybyggere ble trukket vekk fra Gaza for 3 år siden.
   I November i ly av valget i USA dreper Israel 6 Hamas soldater i et militær raid inne i Gaza. Hamas svarer med å sende raketter inn i Israel. (Hvem bryter våpenhvilen?)
   Det er Israel som er okkuperer palestinsk jord.
   Du trenger kanskje ikke å være religiøs for å støtte Israel, men du må jaggu meg være blind.

 11. reidun

  Selvsagt går sivile liv tapt i en krig, barn inkludert, men er du virkelig så ignorant at du ikke skjønner forskjellen på å ha sivile som MÅL i seg selv(som Hamas og andre islamister har), og at sivile blir blir drept fordi terrorister bruker dem som levende skjold?!

  Det er jo nettopp dette Hamas vil, at lettlurte uvitende folk verden over skal tro at Israel med overlegg dreper barn, når det i realiteten er Hamas som ofrer sine egne barn ved å skyte ut raketter fra og lage våpen i sykehus, skoler, barnehager, boligblokker etc….

  Åpne øynene dine!

  Det siste inlegget frå reidun er Palestinabermen ødelegger nok en demonstrasjon med vold

  1. knall

   Du kan ikke være helt riktig i hodet ditt. Mene at det er ok å drepe sivile. Her driver Israel krigsforbrytelser på det groveste. Bare les Genevekonvensjon nummer IV den er klinkende klar. Og dette syntes du er helt ok? Så hvis Hamas sender en selvmordsbomber til Israel og dreper 20 sivile israelere er det helt ok så lenge han tar med seg en eller flere militære? Hvor får du logikken din fra?

   1. reidun

    Hamas angriper sivile, de er selve målet, Israel har ikke sivile som mål, men terrorister. Du må enten være dum eller rasist, eller en kombinasjon, for ikke å forstå forskjellen. Du må også slutte å lyve, ingen her har sagt det er ok å drepe sivile.

    Det siste inlegget frå reidun er Palestinabermen ødelegger nok en demonstrasjon med vold

 12. Eilill

  Herlig innlegg, reidun. Åpne øynene, folkens!

 13. Undrende

  Tja, så lenge noen skaper enda mere ubalanse ved å øse inn milliarder av dollar og militær ekspertise vil det bli en uren krig.

  Forskjellen på sivile og og stridende er alder, ene og alene..

 14. Zorroboy

  Jeg var med i Israel-markeringen. Det kom en del steiner inn midt i folkemengden, blant annet en som traff en eldre dame. Utrolig barnslig oppførsel av venstreekstremistene, men dessverre ikke uventet.

 15. Jonah

  En kan se sammenligninger mellom demostrantene og oppførselen til nazistene før krigen. Ekstremistene skapte frykt, og hindret andre å si sin mening. De stod ikke i veien for å drepe, lage bråk og brenne. De mente og at jøder skulle i ovnen ( http://www.foxnews.com/story/0,2933,477450,00.html) (mener ikke at alle demostrantene mener dette).

  Jeg støtter ikke krig og israel har skyld i dette. Israel er selv veldig påvirket av ultraortodokse jøder som mener de har guds rett til å drepe alle som er i deres vei. Heldigvis er det fortsatt i stor grad sekulære krefter som styrer, men jo flere raketter som regner over sivile israelere, jo større støtte får disse.

  Når det gjelder de store sivile tapene så har israel faktisk begrenset tapene så mye de kunne. Hvis de ville foreta et massemord, så hadde de teppebombet hele gaza. Det er faktiskt bevist at HAMAS bruker sivilie som menneskelige skjold. Hvorfor blir det sendt raketter og granater(samt lagring) rett ved siden FN skolen? Hvordan skal en beskytte seg imot en fiende som gjemmer seg blant sivile? skal en bare ta imot rakettene? og smile og bygge ut større bomberom?

  Nei… Pøbelen som samles bør arrestees og sendes tilbake til palestinia. HAr sett at SV/SU/RØDT er ganske aggresive i alle demostasjoner. De liker seg jo der det er bråk. Ekstemister som ikke har respekt for noen andre enn sin egne meninger. De er vokst opp med slike meninger, og har hørt det så mange ganger at de tror alt de hører. De har blitt blinde og greier ikke tenke etter om det kanskje det ikke er så smart å være bajas og prøve å angripe alt de ser. Politiet er jo naturlige mål. De gjør jo bare jobben sin, men får kastet brannbomber og lignende etter seg. Dette gir igjen assosisasjoner ifra nazistenes propaganda. Blir det nok repetert, presset inn, så begynner en å tro det.

 16. Oppgitt og lei av sosialister

  Sånn som mobben fra «rødt» og blitzen har ventet på dette.
  Endelig sier de. Nå kan vi krige vi og, gjøre det vi elsker høyest av alt, nemlig knuse skallen på alle som ikke bærer VÅR uniform med stein øksene våre. Plyndre og brenne og voldta og ruinere FIENDEN
  -HÆRLIG- stønnes det fra venstre mobben. BLOD BLOD og mere BLOD.
  Roper mobben til hverandre.
  Haleluja så DEEEEEILIG det er å bruke makt og vold. For vi sloss jo for at alle mennesker skal bli bestevenner, vi hater krig å sånn, helt sant assså.
  ehh… tror vi, ihvertfall litt.
  Så kom igjen meld dere inn i «RØDT»
  vi gir dere uniform, våpen, action og lisens til å drepe fienden.
  Peace and love man. V

  1. Vil berre seie at det vi ser av gatekampar i Oslo ikkje har noko med sosialisme å gjere

   1. Jonah

    Gatekampene har kanskje ikke noe med sosialisme å gjøre, men den blir utført av de.

    Leste nettopp at en gammel mann ble banket opp fordi han gikk med et israelsk flagg. Han ble reddet av 2 muslimer. Kan det være at det KUN er norske su/blitz/rødt som er pøblene? De griper jo hver eneste mulighet til å angripe det som er etablert. Som å knuse ruter, tenne på søppelkasser etc. Dette viser jo en vanvittig evne til logisk tenkning. Hater Israel. Det hjelper kanskje å tenne på søppelkasser… Da blir vi sett på seriøse og fredselskende? Nei.. Motdemostrantene(noen) bryr seg ikke om Gaza, de vil ha en unnskyldning til å gå berserk.

 17. Oppgitt og lei av sosialister

  Da tror jeg RU, SV, Blitz og TJEN FOLKET blir fornærma. De ser
  jo på seg selv som «sanne» sosialister. Jeg tror ikke det er
  fotball hooligans og nynazister som står bak brannbombene og truslene i Oslo» gater.

 18. Oppgitt og lei av sosialister

  Er det ikke altid sånn?
  De som kaller seg «sanne» (et eller annet) er alltid aggresive og
  voldelige. For de har RETT, og de andre tar FEIL. Det gir disse
  gruperingene (i deres egene hoder) retten til å bruke alle midler
  For de kjemper for en sak (tror de) som er så fryktelig viktig at alle andre må bøye av.
  Det er kanskje denne mentaliteten som er årsaken til at mennesker dreper hverandre i organiserte former (krig).

  Ganske ironisk.

 19. trond

  Stakkars oss i Norge som må leve med denne pøbelen vi har importert til Norge.

  Kast dem ut, og stopp importen nå. Ser dere ikke at det er pøble og bermen vi har fått inn i landet vårt?

  Er vel få som er overrasket over at den rasistiske og aggressive palestinabermen har null respekt for ytringsfriheten og demokratiet….. Får enda mer sympati for Israel når man ser hva de må kjempe mot.

  1. Trond, no skal vi ikkje lage ein stor invandringsdebatt her. Vi er godt forspent med skrullingar i eiga land. Eg er for opne grenser og meiner vi burde ta mot langt fleire enn det vi gjer. Det er moralsk riktig og det er ein styrke for økonomi og kultur i landet.

 20. trond

  INVANDRINGEN KOSTER MER ENN _DET SMAKER BÅDE I NORGE OG SVERIGE:

  Stakkars oss i Norge som må leve med denne pøbelen vi har importert til Norge.

  Kast dem ut, og stopp importen nå. Ser dere ikke at det er pøble og bermen vi har fått inn i landet vårt?

  Er vel få som er overrasket over at den rasistiske og aggressive palestinabermen har null respekt for ytringsfriheten og demokratiet….. Får enda mer sympati for Israel når man ser hva de må kjempe mot.

 21. Grenseløs

  Jo, det mener jeg vi gjør. Det finnes ingen, INGEN tvil om hvem som har rett her. Folkene som støtter israel bør få høre det.

  Det siste inlegget frå Grenseløs er På dødsleiet

  1. Grenseløs, motdemonstrasjonar er greitt og på sin plass. Å møte dei med argumentar er viktig. Men å nekte dei å ytre seg er feil, å gjere det farleg å ytre seg er feil.

  2. Jonah

   Hvem skal vi støtte da? Hamas sin rett til å opprette Kalifat? med Sharialov? Hvor kvinner, homofile, etc blir mindreverdige, og steinet for å åpne munnen sin. Hvis du leser HAMAS sin valgkampliste, så står fjerning av ISRAEL og dreping av jøder sentralt. Samt kjempe for oppretting av kalifat. Når noen sentrale skikkelser som med skremsel og vold truer folk til å innrette seg etter deres regler, eller blir drept.

   Taliban regimet og Iran er jo gode eksempler. Steining av jenter som har blitt voldtatt er jo veldig logisk.

   Men over til det sentrale her: HAMAS vs Israel.

   Israel fikk et stykke land. Alle arabiske land går i krig med israel. Israel vinner, og tar land, og inngår fred.

   Israelske innbyggere slår seg ned på dette området. En kan se likheter med dette som når norge mistet Hærjedalen til sverige( Var fort på feil side i en krig). Det bor fort gjort svensker der. Skal Norge kreve dette tilbake og si at vi skal fjerne den svenske staten for det? (litt dum sammenligning, men)
   Israel sliter med angrep på deres sivile. De støtter oppbygning av HAMAS som motstykke til PLO.

   For å stoppe daglige selvmordsangrep i israel, bygger israel en mur rundt gaza. Det har virket, leeeenge siden selvmordsangrep. Hamas har fått selvstyre, men er ikke veldig gode til å styre(er avhengig av den gamle fienden for strøm, mat etc.) Hadde de pleiet forbindelser med egypt, etc. Startet handel og sagt: sånn står det til. Hva kan vi gjøre for å få det bedre for folkene i Gaza. I stedet finner de ut at det kan være lurt å sende raketter til Israel. Det vil sikkert virke.

   Nei.. Hele krigen baserer seg på ekstremisters påvirkning på almuen. Skremselspropaganda, og bygging av hat.

   Eneste måten å få en slutt på dette er at begge parter gir etter. Hamas må respektere andre religioner, imens Israelitter ikke bygger bosetninger på land de ikke eier. Det må gjensidig respekt til-.

   1. Hamas er ein fæl organisasjon som vi ikkje må støtte. Men når denne typen organisasjonar får stor oppslutnad i eit folk så er det ein grunn til dette. Grunnen er Israels okkupasjon, Israels blokade og at Israel stel land frå folk. Eg skjønner at folk er sinte. Så er det ikkje slik at korkje PLO, Arafat eller andre har gjort ting rett i alle samanhengar. Dei har gjort ein del alvorlege feil, men hovudproblemet er Israel sin okkupasjon og si steling av land som gjer ei to-statsløysning umuleg.

 22. reidun

  Pro-Palestina markeringen går fredelig for seg. Ja, og hvorfor skulle den ikke? Det er ingen pro-israelere som bruker vold og rasisme, slik som pro-palestinerne gjør når det er markeringer til støtte for Israel.

  Blir kvalm av de rasistiske og hyklerske pro-palestinerne: Først ødelegger de demonstrasjonen til støtte for Israel, og så tar det som en selvfølge at DE selv skal få ha en fredelig demonstrasjon – som de jo alltid får.

  Det siste inlegget frå reidun er Palestinabermen ødelegger nok en demonstrasjon med vold

 23. Undrende

  Her er det mye vås… Et lite kontrollspørsmål, hva ligger bak timingen av konflikten?

 24. Undrende

  Ingen som er i nærheten av å forstå timingen? Bombe….

  1. reidun

   Det er da åpenbart: Våpenhvilen utløp, og 23 desember begynte hamas-terroristene igjen å skyte raketter mot sivile israelere. Selvsagt slo Israel da tilbake, de har plikt til å forsvare sine innbyggere.

   Kun rasister vil nekte Israel som eneste stat i verden å beskytte sine innbyggere.

   Det siste inlegget frå reidun er Palestinabermen ødelegger nok en demonstrasjon med vold

 25. Undrende

  Nei, det var dårlig tenkt.

  Et lite hint, hvem sponser krigen og hva har skjedd der? Kan sponsingen gå en usikker fremtid i møte? Er en forskyvning i maktbalansen en katalysator for uro?

 26. reidun

  Du kan bare fortsette med dine ekle konspirasjonsteorier du, de blir ikke mer sanne av den grunn. Obama er en Israelvenn, dere venstrevridde i Norge har jo ikke peiling på hva Obama står for. Han er langt fra noen SVer, faktisk til høyre for til og med Frp. Skaff deg litt kunnskap.

  Det siste inlegget frå reidun er Palestinabermen ødelegger nok en demonstrasjon med vold

 27. Tjen Penger

  Det er bra at vi har ytringfrihet i Norge. Dette gjør at det er lov å si hva man vil, uten å måtte risikere å bli straffet for det. Men det er da virkelig også ikke nødvendig å si alt man synes. Kor sagt, det er lov å holde kjeft også;-)