Heimebrenning i desse gourmettider

Eg har starta med heimebrenning. Det er utruleg artig, men kvaliteten er kanskje ikkje heilt der han skal vere enno. Smak og lukt kan enno bli betre. Kanskje nokon kan hjelpe meg med framgangsmåten?

Slik ser kaffen ut før du brenn han, dette er "djimmah". I Tromsø får du rå kaffe hos Taras i Storgata
lik ser kaffen ut før du brenn han, dette er "djimmah". I Tromsø får du rå kaffe hos Taras i Storgata

Nei, eg sit ikkje her framfor tastaturet og tilstår lovbrot. Det eg brenn er kaffe. Eg fekk ei bok i julegåve som inspirerte meg til å prøve dette. Boka heiter forøvrig «Black Gold: A Dark History of Coffee» av Antony Wild. I alle fall så er det mange måtar ein kan brene kaffe heime. Du kan bruke ei steikepann, du kan bruke omnen og du kan bruke popcornmaskina di. I tillegg kan du sjølvsagt bruke mykje pengar på å kjøpe ein eigen maskin. Det har ikkje eg gjort.

Derimot har eg kjøpt meg popcornmaskin. Det var ikkje ein god ide. Hovudsakleg fordi eg kjøpte feil type maskin. Dersom du søker litt på brenning av kaffe på nett vil du finne ut at det er mange som meiner popcornmaskin er den beste måten å brene heime på, men det føresett at maskina popar med varmluft. Det gjer ikkje min maskin, den nyttar ei varm panne. Det funkar dårleg. Dvs eg får til å brenne litt kaffe, men litt er det sentrale ordet. Det blir knapt til ein kopp i gongen. Det blir litt lite og litt mykje styr for kvar kopp. Eg har testa ut steikomnen. Det fungerer heilt greitt. Sjølv om eg slit med å få bønene jamnt brente. Nokre blir litt for brente, og nokre for lite. Det betyr at egmå sortere ut dei verste avvika i begge retningane. Men for lite brent er verre enn for mykje brent.

nybrent
Nybrent kaffe rett frå omnen, nokre framleis med skalet på

Eg brukar varmluftfunksjonen, sett omnen på 230 gradar og legg dei rå kaffebønnen på bakepapir opp ei rist. Det tar ca. 10 minutt så er kaffebønnene ferdige. Det er litt artig at kaffebøner faktisk popar. Ikkje så storslagent som mais, men artig likevel. Eg har prøvd no med Yirgachaffe, Sidamo og Djimmah. Best resultat har eg fått med Yirgachaffe.

Når bønnen kjem ut av omnen må du skille bønnen frå skalet. Eg tømmer bønnene og alt oppi eit dørslag og går ut i vinden. Ristar litt på dørslaget og vinden bles vekk det verste. Då er det berre  å vente på at bønnene blir kalde, så kan du koke verkeleg god kaffe.

Korfor blir kaffen så god, jo fordi brente kaffebønner og i enno større grad malte kaffebønner er ferskvare. Smaken blir raskt dårlegare og smalare.

7 Replies to “Heimebrenning i desse gourmettider”

  1. Hvor får du kjøpt ubrent kaffe – finnes det noen nettbutikker som selger dette i norge…

Eg vil gjerne høyre kva du tenkjer.