Hadde han ikkje ein kokk?

Foto: Harry Wad
Kristin Halvorsen og mange med ho meiner det er rett og rimeleg at også dei rikaste skal betale litt skatt. Foto: Harry Wad

Eg har ikkje sjekka, men eg antar dei fleste skriv om Stein Rik Hagen for tida. Det er kanskje ikkje så rart for utflyttinga har sett på spissen ein del heilt sentrale politiske spørsmål. Eg synst kanskje Jens Ulltveit-Moe (av alle!) sa det best til TV2:

«– Hagen føler formodentlig at hans formue er noe som er hans, som skal gå videre til barna i størst mulig skala. Kristin Halvorsen føler at han forvalter en del av nasjonalformuen en stund, og derfor har samfunnet krav på den, sier Jens Ulltveit-Moe. – Jeg er i grunnen mye nærmere Kristin Halvorsens syn på dette. Derfor vil ikke jeg flytte ut, slår han fast.»

OG dette er det heilt sentrale poenget. Eg unnslår ikkje at Hagen har gjort ein god og kanskje naudsynt jobb med å bygge opp butikkar og næringsliv i Noreg. Han har likevel ikkje gjort dette åleina. Var det ikkje Berthold Brecht som spurte om Napoleon og bedriftane hans, «Hadde han ikkje ein gong ein kokk?» Og jo, det hadde han, akkurat slik mange tusen har vore med å bygd opp formuen til Hagen-familien. Då kan det ikkje vere galt å be om eit lite bidrag tilbake til alle desse tusen gjennom ein formueskatt på 1,1 prosent?

Eg synst det er trist med eit så svakt nasjonalt sinnelag hos mannen, og ganske utruleg at fyren stod i Vålerenga kyrkje for ei tid sida og preika mot grådigheitskulturen (takk til Ordfranord for den påminninga).

5 Replies to “Hadde han ikkje ein kokk?”

  1. Erling Løken Andersen sa:

    Akk, dere sosialister… 🙂

    Dette handler ikke om pengene; dette handler om prinsipper.

    Nærmere bestemt det blodig urettferdige prinsippet om at man først skal betale inntekts- eller utbytteskatt, deretter formueskatt – og så eiendomsskatt og arveskatt på toppen.

    I realiteten blir de samme pengene skattet 2-3-4 ganger.

    Det er et prinsipp for mange – Hagen og meg selv inkludert – syntes er urettferdig. Legg heller hele skattebyrden i inntekts- og utbytteskatten, slik at dersom man først har tjent og skattet av pengene, så er man ferdig med skatt for all tid. Det ville føles mye mer rettferdig – og samtidig stimulert til større økonomisk vekst for Norge totalt sett; all den tid slapp å bekymre seg for fremtidige, utestående skatter.

    1. Ja, men du veit det er med pengar som med vatn. Det går i kretslaup. Det vatnet du drikk i dag har nok mange dyr og menneske drukke før ein gong. Det betyr ikkje at du skal la vere å drikke det. Pengane går og i kretslaup, og blir skatta mange gonger undervegs.

  2. karoline sa:

    BI-folka som akker seg over sosialister og deres enorme skattekrav mot de stakkars rike som har slitt så fælt for pengene sine.
    For det første. For kun få år siden var disse overskatta milliardærene 0 skatteytere. De er vant med aldi å betale for noe siden absolutt alt kan byttes i gutteklubben grei. I norge er de ofte i tillegg beskyttet av sære norske regler som gir mange bransjer et slags monopol gjennom samarbeid. De er vant med at alt belastes firmaet og at de i værste fall betalte 28% skatt som og ble betalt av firmaet. Ikke rart steinrike hagen sutrer og oppfører seg ufordragelig.
    Så alle påstandene om dobbel og trippelbeskatning av disse stakkars milliardærene er en myte.
    La de reise fra norge og betal gjerne flybilletten til deres forjettede land sveits. Da blir det igjen plass til mindre aktører i norge. Som forbruker er vi passe lei av alle monopolene og at det snart ikke fins plass til den lille entrepenøren. Jeg legger heller igjen mine penger hos den nystartede eller butikken på hjørnet som ikke trenger call senter i india.

  3. Andy sa:

    Er det mulig? Dette landet er ikke bygget opp av staten. Den er heller ikke som mange tror bygget opp av jern og metall arbeiderne, men av de små grunderne som satset pengene sine på en fiske båt eller Hagen på en butikk… Hele poenget er at om ikke de rike får benyttet disse pengene til å investere i nye prosjekter vil dette landet gå til grunne når oljen er borte. Problemet med formueskatten er alle de eldre som blir berørt av denne formueskatten. Stoltenberg og Halvorsen kaller det spleiselag fy f… for en klisje.
    Du skal ikke stjele for staten liker ikke konnkurranse

    1. Under denne regjeringa har meir enn 400 000 menneske med låge inntekter og små formuer slept å betale formueskatt, medan nokre av smutthola for dei aller rikaste er fjerna. Er det verkeleg galt?

Eg vil gjerne høyre kva du tenkjer.