NRKSUPER og Superia – supert av NRK

Utsyn over spelelandet Superia

Begge gutane mine er hekta på eit dataspel som heiter Superia. Dette er eit spel ein kan laste ned frå NRK. Eg trur dette, og mykje anna NRK gjer på NRKsuper.no kan vere ein genistrek av allmennkringkastaren.

Med dette spelet har NRK fått til eit samspel mellom tre plattformar på ein svært god måte. Du kan laste ned og spele Superia, du kan diskutere Superia på NRK sine sider og på søndagane kan du sjå på TV og lære nytt om Superia – og ikkje minst – få omtale på TV om du har vore flink i spelet. Dette kan vere eit viktig steg for NRK for å halde på barn og ungdom, og ein måte å vere allmennkringkastar i ein ny digital kvardag. NRK har og klart å utnytte gode sider ved ulike kanalar. I spelet kan du lage teikningar, animasjonar og musikk som du sender inn til NRK og kanskje få vist på TV. Samspelet mellom ulike kanalar er bra.

I tillegg er Superia artig for oss foreldre. Inni spelet dukkar det opp småspel som mange av oss vil huske frå eigen barndom, variantar av Boulder Dash, Jetpack og Space Invaders og Donkey Kong gjer det heile til ei god retrooppleving.

Så kan ein godt stille spørsmålet; vil eg at ungane mine i ein alder av fem år skal bruke mykje tid på dataspel? Eg har ikkje svaret, det er ingen tvil om at dei synst det er artig, at det er god trening i finmotorikk og tildels tvinger dei til å tenke, men fysisk aktivt er det jo ikkje.

Har du tankar om dataspel og ungar? Kor mykje tid bør dei bruke på det?

9 Replies to “NRKSUPER og Superia – supert av NRK”

 1. Takk for ros og interessante tanker.

  Fra NRKs side handler dette om å være med i barnas hverdag både nå og i fremtiden. De spiller dataspill uansett, så vi bør være representert med et godt tilbud. Det er viktig at man kan velge noe som ikke koster penger og er fritt for reklame, som har fokus på å utvikle kreativitet og mestring (og bygge digital kompetanse som det så fint heter), og – ikke minst – som barna samtidig finner underholdende.

  Fysisk aktivitet er kjempeviktig, så vi ønsker ikke å ta tid fra disse tilbudene. Tar vi tid fra andre dataspill er vi derimot ganske fornøyd med det 😉

  (Ønsker du å svare er det kanskje best å gjøre det til superia@nrk.no eller her. Superias egen side er jo rettet mot barn, og en voksendiskusjon vil nok bare virke rart for det publikummet).

  Mvh
  Øyvind H.
  Spillproducer Superia

 2. Joda – det blir nok Superia her, også i løpet av jula. Har måttet bite i det sure eplet og gi guttungen en Windows-maskin på grunn av slikt som det. Irriterende at NRK ikke har kunnet lage Superia til Linux! Unger og Windows er egentlig en temmelig usunn kombinasjon, med tanke på virus og spyware.

   1. Jeg har ikke prøvd Superia gjennom Wine – så vidt som jeg kan lese ut av systemkravene, har det alle forutsetningene for å bli en tungvindt affære. Dessuten må jeg tilstå at gutten også har en hang til «Trackmania Nations» og «Trackmania Forever» som absolutt trives best under native Windows.

    Men dess mer som kjører under Linux, jo nærmere er jeg et skifte, også for ham. Har bedre ting å gjøre enn å kjøre programvare som skal passe på programvare … 🙂

    1. Superia fungerer ikke under wine. Min sønn tigger nå også om at vi må kjøpe Windows så vi kan spille superia 🙁 🙁

  1. Det stemmer at Superia ikke spiller på andre operativsystemer enn Windows.
   Dette er fordi Superia ble konstruert før det i det hele tatt var aktuelt å lage på ande systemer.
   Nå nå flere har begynt å ta i bruk andre operativsystemer hjemme har det ganske enkelt blitt for dyrt for NRK å gjøre spillet tilgjengelig også på andre plattformer.
   Men hvis det skulle komme oppfølgere av spillet vil selvsagt spillet også bli tilgjengelig for disse brukerne.

   Sigurd
   Moderator i Superia

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Exit mobile version