Hurra for valfag

Eg er kjempeglad for at Kristin vil gjeninnføre valfaget. Foto: Harry Wad

Eg vart veldig glad for dagens oppslag i

VG om at Kunnskapsminister Kristin Halvorsen vil gjeninnføre valfaget i ungdomsskolen. Eg trur dette kan vere med på å redusere fråfallet i den vidaregåande skolen og gje betre akademiske resultat for mange.

Då eg var fjorten var eg ein lesehest, og gjorde det ganske godt på skolen. Eg hadde tysk, matte og alle desse teoritunge faga, men eg hadde og eit valfag som het «Fiske og fangst». Anna kvar fredag bøtte vi garn, lærte om fiske, var på havet, tok båtførarprøve også bortetter. Eg trur at nettopp det avbrtekket frå den andre undervisninga var noko av det som gjorde det muleg for meg å lære både matematikk og norsk. Når Elisabeth Aspaker frå Høgre seier at valfag gjer at vi ikkje stiller krav til ungdomen så er det skivebom – men det er vi jo van med frå Høgre. Eg trur alle har behov for å bruke både hovud og hender for å fungere godt, men eg er heilt sikker på at fjortenåringar har stort behv for varisjon i kvardagen. Variasjon er eit grunnlag for den breie danninga som skolen skal bidra til og med på å gjere læringa betre. Og for dei som vil ha teori er det sikkert ingenting i vegen for å lage teoritunge valfag og. Men husk, teori kan lærast på mange måtar. Det er ingen grunn til at eit valfag med mekking av motorar ikkje skulle kunne lære elevane fysikken som gjer at motoren fungerer eller litt av matten som gjer at vi forstå fysikken.

Hurra Kristin, dette var bra.

3 Replies to “Hurra for valfag”

  1. Som lærar ynskjer eg og valfaga velkomne tilbake i skolen! Bra, Kristin! Variasjon gir elevane auka motivasjon, for det skapar bl.a. eit breiare spelerom for utvikling av fleire intelligensar (Gardner).

  2. Helt enig, flott at Halvorsen legger skaut-debatten fra seg og fokuserer på å utvikle et mangfold i norske skoler.

  3. Vet du hva, Pål? Det er ikke mye Kristin og jeg er enige om, men har har vi faktisk ett av disse sjeldne tilfellene. Forutsetningen er da at valgfagene er utviklende og skapende, at det ikke bare blir et pusterom fra skolehverdagen. Skal man bruke av skoletiden, må elevene ha noe igjen for det. Men det er fortsatt lov å ha det gøy på skolen. Det er ofte da man lærer mest….

Eg vil gjerne høyre kva du tenkjer.