Kanskje kan vi om ikkje alt for lenge ta eit tog som dette frå London til Beijing? Foto: occam/ http://www.flickr.com/people/ockam/

Lyntog til Kina

Kanskje kan vi om ikkje alt for lenge ta eit tog som dette frå London til Beijing? Foto: occam/ http://www.flickr.com/people/ockam/

Om ti år kan du kanskje sette deg på toget i London og i løpet av to dagar vere framme i Beijing. Utanfor vindauga har du sett stepper, gamløe byar og kulturar fyke forbi i 320 kilometer i timen. Berre ein draum? Ikkje om vi skal tru på raportane i EUObserver. I følgje dei finst det no konkrete kinesiske planar om å bygge lyntog mellom Kina og Europa.  Dei skriv:

China is exploring the possibility of extending its high-speed train network as far as Europe, potentially cutting rail travel time between London and Beijing to as little as two days. Officials hope to see the project completed over the next ten years, enabling passengers to travel the roughly 8,000 kilometre journey at speeds of up to 320 kilometres per hour.

Planane er meir enn luftige visjonar kan det verke som:

Wang Mengshu, a member of the Chinese Academy of Engineering and a senior consultant on China’s domestic high-speed railways said this month that work on the Southeast Asia line had already begun. «We have also already carried out the prospecting and survey work for the European network, and central and eastern European countries are keen for us to start,» Mr Wang said.

Men kanskje blir det berre vanlege tog og ikkje lyntog:

Chinese officials in Brussels were more cautious however. «I understand we want to improve our rail networks, potentially as far as Europe, but whether they will be high speed or not is yet to be determined,» said one source.

No må eg innrømme at eg er litt skeptisk og gjerne vil sjå utfallet av desse planane. Det vil vere nokre utfordringar med å få alle til å samarbeide. Gratis blir det heller ikkje. Men kinesarane er ikkje dei einaste som tenkjer på å bygge internasjonale togsamband for tida. Også finnane ser behovet for tog, spesielt med tanke på den store veksten i bergverksnæringa i Nord-Finland. Det er tale om å opne ei stor gruve i året framover, då trengst tilgang til hamner og transportårer ikkje berre mineralårer. Frå fisnk side er det laga eit prosjekt for jernbane frå Nord-Finland til Kirkenes. Eg fekk med meg desse planane på Kirkeneskonferansen i år, og du kan lese meir om dei hos BarentsObserver:

Timo Lohi from the Regional Council of Northern Lapland presented the study in Kirkenes and according to him the need for an Arctic Railway will be more and more apparent in the years to come. There are several mining projects in northern Finland which are about to be realized. In addition there is the extensive wood industry of northern Finland.

− This will be EU’s most important link to the north, and will be the Arctic corridor between the Baltic Sea and the deep water harbors of the Arctic Sea, says Lohi.
The port of Kirkenes is chosen because of the work which has already been done to establish a deep sea harbor. It is also the western end point of the Northern Sea Routh, and thus an important center for sea traffic in the Arctic.

Kanskje på tide å gå frå luftige visjonar til konkrete planar i Noreg og?

Kva trur du, blir dette realisert?

Eg vil gjerne høyre kva du tenkjer.

This Post Has 6 Comments

 1. Anonym

  Ja, tror det. En sørlig linje ville vært interessant for reiser mot steder som Dubai, India og Thailand men alt for mange land på veien og dessuten er Iran og Himalaya betydelige hindre. Da er det nok bedre med en nordlig linje i flatt steppeland. En veldig nordlig linje via Moskva er jo en mulighet, men bedre er nok Berlin-Polen-Ukraina-Russland-Kazakhstan-Kina. Her kan turen innom Russland unnagjøres på to timer og mesteparten av reisen går gjennom relativt stabile Ukraina og Kazakhstan. Dessuten må vi ikke overdrive hvor langt det er fra Europa til Kina. Fra EU-grensa øst i Polen er det AKKURAT like langt til Kina som fra Nordkapp til Gibraltar. Verken mer eller mindre. Eurasia er verdens desidert største kontinent. Det er på tide vi slutter å se ukrainsk steppeland som en barriere og utnytter mangelen på fjell og hav til å ta innersvingen på Amerika.

 2. Elin Steigberg

  Og så planlegger Finland tog fra Rovanemi til Kirkenes. ..

 3. Amy

  Ja, tror det. En sørlig linje ville vært interessant for reiser mot steder som Dubai, India og Thailand men alt for mange land på veien og dessuten er Iran og Himalaya betydelige hindre. Da er det nok bedre med en nordlig linje i flatt steppeland. En veldig nordlig linje via Moskva er jo en mulighet, men bedre er nok Berlin-Polen-Ukraina-Russland-Kazakhstan-Kina. Her kan turen innom Russland unnagjøres på to timer og mesteparten av reisen går gjennom relativt stabile Ukraina og Kazakhstan. Dessuten må vi ikke overdrive hvor langt det er fra Europa til Kina. Fra EU-grensa øst i Polen er det AKKURAT like langt til Kina som fra Nordkapp til Gibraltar. Verken mer eller mindre. Eurasia er verdens desidert største kontinent. Det er på tide vi slutter å se ukrainsk steppeland som en barriere og utnytter mangelen på fjell og hav til å ta innersvingen på Amerika.

  1. Målet skal vel kanskje ikkje vere å ta innersvingen på USA, men å skaffe fram gode transportmåtar som ikkje er øydeleggande for miljøet.

 4. Steve

  Ja, tror det. En sørlig linje ville vært interessant for reiser mot steder som Dubai, India og Thailand men alt for mange land på veien og dessuten er Iran og Himalaya betydelige hindre. Da er det nok bedre med en nordlig linje i flatt steppeland. En veldig nordlig linje via Moskva er jo en mulighet, men bedre er nok Berlin-Polen-Ukraina-Russland-Kazakhstan-Kina. Her kan turen innom Russland unnagjøres på to timer og mesteparten av reisen går gjennom relativt stabile Ukraina og Kazakhstan. Dessuten må vi ikke overdrive hvor langt det er fra Europa til Kina. Fra EU-grensa øst i Polen er det AKKURAT like langt til Kina som fra Nordkapp til Gibraltar. Verken mer eller mindre. Eurasia er verdens desidert største kontinent. Det er på tide vi slutter å se ukrainsk steppeland som en barriere og utnytter mangelen på fjell og hav til å ta innersvingen på Amerika.