Landets enklaste bustadmarknad

enklaste_bustadmarknad
Enklast for kven, kunne ein kanskje spurt? Foto: faksimile frå iTromso.no 25.09.13

iTromsø skriv i dag at Tromsø har den enklaste bustadmarknaden i landet. Underleg nok har dei sett gåseauge rundte «enklaste» slik dei burde ha gjort.

Det avisa skildrar som den enklaste bustdamarknaden er altå ein marknad der det er lett å selje. Kva betyr dette? Jau, det betyr høge prisar og stor etterspurnad, som igjen gjer at det blir dyrt og vanskeleg for folk å skaffe seg sin eigen bustad i Tromsø. Eg er ganske sikker på at dersom Tromsø skal halde fram med å vekse og trekke til seg folk må vi skaffe oss ein «vanskelegare» bustadmarknad. I dag er det blitt slik at eit par med to vanlege lønningar vil ha problemer med å skaffe seg ein bustad, i alle fall om dei har eit par barn som skal ha eigne rom. Slik kan vi ikkje ha det.

I denne situasjonen oppfører iTromsø seg som mikrofonstativ for meklarane i Tromsø. Dei tener sjølvsagt på høge prisar, då går kommisjonen opp.

Samstundes er det ingen tvil om at problemet er at det blir bygd for lite og for dyrt i Tromsø.

Der er hovudproblemet.

Då synst eg det er ekstra ille at byrådet i dag kjem til å få vedtatt at ein del av Tromsø kommune sine bustadtomter skal overførast til Arnestedet as. Eit selskap som skal forvalte eigedomane etter eit mål om avkastning og etter eit marknadsstyrt EØS-reglement. Ein kunne tenkt seg at kommunen la til rette for bygging av bustader til ein overkommeleg pris for familiar og studentar.

Men det er visst ikkje målet…

 

4 Replies to “Landets enklaste bustadmarknad”

  1. Nå er prisene høye FØR overtagelsen av Arnestedet.
    Derfor er det noe annet enn dette som er årsaken.

    Regjeringen kom med tiltak som enda bedre isolasjon, krav til at alle leiligheter, ikke minst bad og kjøkken skal gjøres klar for rullestolbrukere osv.
    Dette er veldig dyrt!
    Og når man klager over dette så finner man på unnskyldninger som ikke en gang har kommet inn i prissettingen…..

      1. Det er vel det de prøver på.
        Kan det være at det ikke er rom i budsjettet for at kommunen bygger selv?
        Og at de derfor legger til rette for at andre kan gjøre det?

        1. Eller – jeg vil heller endre det til at det er politiske skillelinjer her.
          Høyresiden mener at det offentlige skal legge til rette for drift, men ikke drive.
          De kan legge til rette for tomter og utbygging, bestemme at det skal være dyre eller rimeligere boliger, antall boliger osv.
          Men – bygge, eie og vedlikeholde selv. Det mener høyresiden at man ikke skal. Og det ser vi jo i det kommuner og det offentlige eier – det forfaller for vedlikehold blir ikke prioritert. Jeg leste i går at signalanlegget på jernbanen vår er basert på et system fra 1920 årene. Om det forteller deg noe om vedlikehold….
          Vi ser også mange steder kommunale boliger i elendig forfatning. Ikke bare pga høyrepolitikk, men uansett.
          Dette skjer fordi det er mer sexy ovenfor velgerne å love mer nytt enn å si at man skal bruke pengene på å ta vare på det man har i stedet.

Eg vil gjerne høyre kva du tenkjer.