Dei døyr ved grensene våre

Sidan 1988 har minst 19144 menneske døydd ved dei europeiske grensene. Dei fleste har drukna. Sist no omkom nesten 300 menneske utanfor Lampedusa. 

VG skriv:

Fiskere fra Lampedusa har sagt at de under besøket vil tute i hornene for å protestere mot Europas innvandringspolitikk. Det er ofte fiskerne som må komme flyktninger til unnsetning når de holder på å drukne utenfor øya

Dette viser litt av omfanget:

grensedod

Eg er ikkje heilt sikker på kva svaret er. Det er nok ikkje å slå alle dører opp på vidt gap.Men det er heller ikkje å stenge grensene på ein slik måte at folk blir tvungen til å bruke kriminelle bandar eller rotne båtar for å komme seg til Europa.

Eg er heilt sikker på at dette heng saman med fattigdom og krigføring i mange land. Det er derfor skremmande at den nye regjeringa vil redusere bistanden til fattige land. Så kan vi nok godt diskutere om bistanden fungerer godt nok og om ting kan gjerast betre. Men det blir ikkje færre flykningar av å redusere bistanden.

Utanfor Lampedusa i 2007. Foto: Sara Prestiani/noborder networks
Utanfor Lampedusa i 2007. Foto: Sara Prestiani/noborder networks
Cayuco, denne er frå i nærleiken av Kanarieøyane. Foto: noborders network
Cayuco, denne er frå i nærleiken av Kanarieøyane. Foto: noborders network

Kva synst du, korleis kan vi best unngå at folk døyr ved Europas grenser?

Denne artikkelen i VG er verd å lese:

– Foreldrene som bringer med seg barna sine vet at de risikerer livet. De har kommet fram til at det ikke er håp der de er, og de har håp om å skape seg en bedre fremtid ved den desperate flukten, sier Jan Egeland til VG.

Eg vil gjerne høyre kva du tenkjer.