Badeland på Templarheimen?

I morgon skal finanskomiteen i Tromsø kommune behandle investeringsbeslutninga om Tromsøbadet på Templarheimen og gje si innstilling til kommunestyret. Eg må innrømme at eg slett ikkje er sikker på kva eg skal meine.

Startpunktet mitt er at eg helst skulle hatt tromsøbadet i sentrum. Eg kunne tenkt meg badet på det som no er «museumstomta» og så kunne kanskje Alfheim blitt eit flott Tromsø Museum. Eg veit ikkje om akkurat det er ei god løysning. Men, eg er ganske sikker på at badelandet ville fått fleire besøkande og dermed ein betre økonomi om det låg i sentrum snarare enn på Templarheimen. I tillegg ville det blitt enklare for folk å komme seg dit om det var i sentrum, ikkje minst ville det blitt enklare å komme seg dit med buss. Templarheimen er ikkje ei optimal plassering med tanke på transport. Ei sentrumsplassering ville og vore med på å gjort sentrum meir atraktivt.

Vi treng betre bade- og svømmeanlegg i kommunen. Men er plasseringa rett? Illustrasjon henta frå nettsidene til Tromsø kommune.

Eg synst og det er eit kjempeproblem at vi må spise av marka for å bygge eit badeland på Templarheimen. I tillegg er det problematisk at utbygginga av badelandet slik planane no er betyr at skistadion og skiskyttarstadion må flyttast. Etter alle solemerker til Grønnåsen. Det vil og beslaglegge delar av Tromsømarka. Eg tenkjer at det må vere nok med eit stort skistadion i Tromsø – og vi har allereie eit flott anlegg på Storelva. På øya treng vi ikkje noko meir enn det vi har no.

Noko av utfordringa er at vi lova i valkampen både å bygge badeland og å verne marka. Det kan vere at dei to løfta no står mot kvarandre.

Så blir det sagt at å legge badet ein annan stad enn på Templarheimen vil bli mykje dyrare og at ein god del av dei pengane som allereie er brukt på å planlegge badet vil vere «tapt». Det er og fare for at vi vil kunne miste nokre av dei tilskotta som gjer det overkommeleg for kommunen å bygge eit badeland. Det er svært gode argument for å ikkje finne på sprell med badelandet no.

Men, dersom vi skal bygge på Templarheimen så er det kanskje mogleg å gjere noko med plasseringa. Eg synst Stig Eidissen skriv mykje fornuftig om kva endringar vi kan gjere i dette innlegget. Problemet med å skrinlegge planane for storhall på Templarheimen og flytte på badelandet er at det tar bort mykje av grunnlaget for å bygge også badelandet på Templarheimen. Hovudgrunnen til at alt er planlagt der oppe er at idretten har ønska å samle desse idrettsanlegga på ein plass. Dersom vi uansett ikkje skal gjere det så er det liten grunn til å legge badelandet på Templarheimen.

Eg synst og det er litt rart at vi no skal ta stilling til investeringa før vi har ein vedtatt reguleringsplan. Eg tenkjer at det blit litt feil rekkefølgje på ting.

Eg synst rett og slett dette er vanskeleg. No skal eg legge meg, kanskje drøyme om badelandet, og håpe på at eg veit eg kva eg meiner når eg vaknar.

Har du andre argument i den eine eller andre retninga som eg burde vurdere? Skriv dei gjerne inn i kommentarfeltet.

2 Replies to “Badeland på Templarheimen?”

 1. Tenk lengre fram. Gå for en kollektivtunnel Kvaløya-Breivika, med stasjoner under byens største knutepunkter, som knyttes til nyutvikla Stakkevollveien. I første omgang for buss, som utvikles til bane. Bygg badelandet et sted langs denne traseen, eventuelt badeland i sentrum og stormuseet et sted langs Stakkevollveien.
  Svært mange av bussene fra fastlandet knyttes til gjennom Tromsøysundtunnelen, og folk kommer seg da rundt i Tromsø kollektivt mye raskere enn i dag. Det trafikale scenarioet for et badeland på Templarheimen er helt vanvittig. Enten blir det kork, eller så blir ny busstrasé tidenes verste inngrep i Tromsømarka.
  Langs Stakkevollveien er det flere muligheter, og tidligere er Langnes nevnt som mulig plassering for et badeland. Til flyplassen og handelsparken reiser allerede svært mange til og fra, og med et eventuelt badeland blir det flere.
  En alternativ plassering for badeland kunne være arealet som kan frigjøres når ny tverrforbindelse legges i tunnel. Da har man ikke behov for tverrforbindelsen(e) mellom Dramsveien/Båtsmannsveien og W.C.-veien/Olsgårdveien. Men dette blir nok litt for lenge å vente på badeland, så der bør man heller satse på en ny bydel, som også kan ta del i den nokså frilufts-ubrukelige skråninga i sør. Der sørger man også for å knytte Tromsømarka/Templarheimen mye bedre til Håpet/Mortensnes for myke trafikanter. Glemte jeg å nevne at det bør være en metrobuss/bane-stasjon under Håpets sørøstre hjørne, i samspill med nevnte utbygging?
  Mulighetene er mange. Først og fremst må det bli slutt på ei impulsiv byutvikling i en by som mer enn noensinne trenger struktur og trafikal samhandling.
  PS! Mtp. arealutfordringene for firefelts på Stakkevollveien. Hva med å gå for tre felt, hvorav ett enveiskjørt for biler, og hvor Dramsveien blir enveiskjørt for biler motsatt vei? I tillegg har vi allerede tunnelen mellom Breivika og byen. Og så stiller man krav til færre P-plasser, men mange boliger, i boligprosjekter langs Stakkevollveien.

 2. Hei! HVoR viktig er det at idretten får alle anleggene på et sted ?(spør idrettsmannen min, Axel) Høres VELDIG fornuftig ut å gjøre reguleringsplanen ferdig FØRST! Hva skal man med å bygge først, og tenke etterpå? Veldic enig med deg, Pål Julius, men det hjelper kanskje ikke..Lykke til med saka!

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Exit mobile version