Fiskekvotene forsvinn fra Troms og Finnmark

Fiskeriministeren kan ikkje påstå at han ikkje vart advart. Vi var mange som reagerte då han i sommar oppheva fylkesbindingane på fiskekvotene. No kan dei selgast ut av eit fylke og til eit anna. Heldigvis berre i same landsdel, men kjenn vi ministeren rett er det berre første steg før fullt frislepp.

I går kom denne meldinga hos NRK:

Fiskekvotene er allerede i ferd med å selges ut av Finnmark og Troms – to måneder etter lovendring. Vardø-ordføreren frykter ytterligere fraflytting langs kysten.

Dette er konsekvensen av ein blå fiskeripolitikk. Sandberg snakkar kanskje folkeleg, men bak snakket så arbeider han for dei som allereie har mest. Konsekvensen av denne politikken har vi allereie sett innafor fiske etter sild. Denne grafen frå LU viser utviklinga tydeleg:

sild
Nordnorske fiskarar sine rettar til å fiske sild er blitt kraftig redusert.

Og, kanskje, berre kanskje, er denne nye fiskeripolitikken frå den blå regjeringa grunnen til at Findus ikkje etablerer seg i Finnmark. Til NRK seier direktør Jørn Gunnar Jacobsen:

– Det som gjør at det er risikabelt er at vi er helt avhengig av å produsere et visst antall volum til dagligvare. Vi kan ikke komme i en situasjon der vi ikke kan levere. Kontinuerlig tilgang på råstoff er helt avgjørende for oss.

Eg skjønner godt at Findus er skeptiske til å etablere seg på nytt i Finnmark når alt blir lagt til rette for å flytte råstoffet ut av fylket. Så då blir det kanskje slik direktøren antyder, at fiskeproduksjonen kjem til å skje i Oslo:

– Vi har lengst sesong på torsk i Finnmark, så sånn sett er dét absolutt noe som taler for å flytte dit. Men det er mange måter man kan løse det på. For eksempel har Lerøy etablert foredlingsprosessen sin i Oslo. De henter inn fisken og sender den til hovedstaden, sier han.

 

Vil du få beskjed neste gong eg skriv på denne bloggen?

Skriv inn epostadressa di og trykk abonner

8 Replies to “Fiskekvotene forsvinn fra Troms og Finnmark”

  1. Dessverre er det lenge siden vi fikk LU sine tall presentert på årsmøte i Fifor, 2009 var det vel. Utviklinga var dessverre godt i gang.
    Det som er klart, det er at det er kun fersk kvalitetsfisk som kan bearbeides og få lang nok holdbarhet til at produksjon i Norge lønner seg. Frossenfilet produseres mest lønnsomt i Asia av norsk eller russisk frossenfisk som tines og fryses på nytt.
    Store operasjoner slike som Findus har behov for, er vanskelig å drive lønnsomt i Norge. Fleksibel produksjon med noe fersk og noe salt- eller tørrfisk, det går betydelig enklere. Men uansett så forutsetter det fersk kvalitetsfisk på land. trålerne er slik sett pest for verdiskapning i Nord-Norge

  2. Nedgangen i fiskefartøyer startet før dagens regjering kom til makten. Å fjerne fylkesbindingene er fullstendig feil politikk, det er sant. Dessverre har Norges Fiskarlag presset på for å få dette gjennom. Fiskarlaget vil også fjerne landsdelsbindingen. Mye har vært gjort feil i fiskeripolitikken av ulike regjeringer.

Eg vil gjerne høyre kva du tenkjer.