Kor skummelt er eit samisk namn?

Det er mange ting eg ikkje forstår, noko av det aller mest uforståelege for meg er at så mange er redde for samiske namn på bydelar og bygder i Tromsø.

For:

 • det er ingen som tvinger deg å bruke det samiske namnet om du ikkje vil.
 • det norske namnet er der framleis – det er fritt fram å bruke det, noko dei aller fleste vil gjere
 • ingen kjem til å kreve at du skal gå med kofte og joike det samiske namnet
 • nokre tromsøværingar er dette viktig for identiteten
 • mange av oss er det fint å vite at vi tar vare på og utviklar det samiske – sjølv om vi ikkje forstår samisk

Kanskje er norsk språk truga, men det er ikkje av det samiske, det er i så fall av engelsken. Kanskje er det heller der Bodil Ridderseth Larsen og andre burde bruke energien sin?

Og, er verkeleg sjølvtilliten på vegne av det norske så liten for mange at den blir truga av eit samisk namn på Skittenelv?

8 Replies to “Kor skummelt er eit samisk namn?”

 1. Alle som har fulgt politikken en stund ser at BRL forsøker på et gammelt triks. Fiske i rørt vann. Hun provoserer med vilje om et tema som det er lett å ha følelser for og ikke vanskelig å mene noe om. Ingenting å bry seg om. I mine øyne har hun skutt seg selv i foten og kan ikke taes seriøst etter det innlegget hun skrev.

 2. Kanskje det har med Tromsø sin identitet å gjøre, og at man ikke ønsker å blande den med det samiske.

  Det betyr ikke at man er mot samer, men heller at man ønsker å beholde identiteten man alltid har hatt i Tromsø.

  1. Alltid? I perioden 1850-1900 var ca 6-8% av innbyggarane i dagens Tromsø kommune samar, ytterlegare ca 3% blanda og ca 2% var kvenar i følgje folketeljingane. I dag er Tromsø den kommunen med flest barn med samisk i skolen (det siste tar eg etter husken – så eit lite forbehold)

   1. Tenker ikke spesielt på hvem som har bodd her over tid, men Tromsøs identitet. Er selv oppvokst her og har for såvidt ikke sett noe spesielt samisk under oppveksten. Det samiske virker å ha kommet de senere år.

    Missforstå meg rett. Jeg har absolutt ikke noe i mot samer. Har flere venner som er samisk.

 3. Når du nevner samisk skilt for Skittenelv, så mener å ha lest at det ikke fantes et samisk navn for denne plassen, men at det måtte lages et ifb. skilting. Mulig jeg tar feil her.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Exit mobile version