Pengar, direktør og vassverk i kommunestyremøtet i oktober

Dette blir eit spennande kommunestyremøte. Vi skal tilsette ny kommunedirektør – korfor kan det ikkje heite rådmann? – eg liker ikkje desse moderne titlane. Men det var ikkje titlar eg skulle snakke om, her er nokre sakene til dette kommunestyremøtet

Økonomirapport 2 er ei undervegsrapportering på økonomien i Tromsø kommune. Rapporten viser at kommune styrer mot eit underskott på 68 millionar kroner. Det er likevel 73 millionar betre enn i fjor. Det viser at vi er på rett veg med økonomien, men at det enno er eit godt stykkje igjen før kommunen er friskmeldt. I talet på 68 millionar ligg og coronautgiftene. Så det er eit håp at vi skal få dekt noko av dette frå staten.

Bompengar

Den neste store saka er Stortingsproposisjonen om bypakke for Tromsø.

Det er ikkje lett å skulle forhalde seg til staten bestandig. I fleire år har vi vore klare til å forhandle med staten om ein byvekstavtale. Så plutseleg får vi beskjed frå departementet at neida, slik er det ikkje. Vi må først vedta ein bypakke før vi kan gå inn i forhandlingar om ein byvekstavtale.

Så då får vi gjere det. Premisset for å gjere dette er at det blir ein byvekstavtale seinare. Grunnen til at det er viktig er at staten bidrar med mykje meir pengar inn i byvekstavtalar enn i reine bypakkar. Derfor kom denne debatten om kva som skulle ut av pakka. Så meiner, trur og håper vi alle at dette er forbigåande, at vi snart skal forhandle med staten om meir pengar slik at det blir plass til fleire gode prosjekt i pakka.

Derfor stemte SV i formannskapet mot å ta ut gode tiltak for buss, derfor stemte vi for å gje større valfridom for folk. Dessverre fekk ikkje det alternativet fleirtal i formannskapet.

Vi valde likevel å støtte pakka til slutt, etter at vårt alternativ falt fordi det er ei såkalla porteføljestyring i bypakka.

 Det betyr at vi skal diskutere innhaldet og prioriteringane mange gonger framover. Den diskusjonen skal vi vere med på for å sikre at det blir så bra som råd for folk i Tromsø.

Private vassverk

I Tromsø er det mange private vassverk. Med jamne mellomrom er det eit ønske frå nokre av desse vassverka at kommunen skal overta. I denne saka blir det forsøkt lagt opp nokre prinsipp for når kommunen skal kunne overta private vassverk. Det blir særleg lagt vekt på om sårbare institusjonar som skole eller helseinstitusjonar er avhengigge av vatn frå vassverket. Men og om vassverket leverer vatn til næringslivet.

På bakgrunn av desse prinsippa blir det foreslått at kommunen skal overta:

  • Tromvik vannverk AL
  • Nord-Vågnes Vannanlegg AL
  • Sommarøy og Brensholmen vannverk
  • Risvik vannverk AL

Eg trur dette er rett å gjere, men det vil medføre at vassgebyret går opp for oss alle, fordi desse anlegga ikkje er gratis å drifte og fordi det må investerast i anlegga.

Ny kommunedirektør

Kommunestyret skal tilsett ny kommunedirektør. Det var 10 søkarar til stillinga, og arbeidsgjevarutvalet som består av Ordførar, varaordførar og Morten Skandfer frå Venstre har interjua og vurdert kandidatane. Dei foreslo for formannskapet å tilsette Stig Tore Johnsen med Siri Lund innstilt på andreplass. I formannskapet meinte to at Siri Lund skulle få tilbod om jobben, medan ni ville tilby jobben til Stig Tore Johnsen.

Reaktordrivne ubåtar

Eg har skrive mykje om kva eg tenkjer om at vi skal ha slike båtar til hamn i tromsø. Det kan du lese om her og her. Denne saka er ei orienteringssak om arbeidet som pågår. Det mest interessante er at kommunen ikkje har fått det bakgrunnsmaterialet frå forsvaret som dei treng for å lage ein beredskapsplan. Eg er opptatt av at vi behandlar denne saka som ei orienteringssak no, så får vi ta stilling til dei større tinga når vi har den informasjonen vi treng.

Her er alle saken,

kom gjerne med kommentarar eller innspel.

  • 0140/20  Finansrapport pr. 31. august 2020 – Tromsø Havn KF  
    • Innstilling: Finansrapport pr. 31.08.2020 som gir status over Tromsø Havns finansforvaltning pr 31.08.2020 tas til orientering.
  •  0141/20  Økonomirapport 2 – pr. 31.august 2020 – Tromsø Havn KF  
    • Innstilling: Tromsø kommunestyre tar økonomirapport 2 – 2020 pr 31.august 2020 til orientering
  • 0142/20  Økonomirapport 2 – pr. 31 august 2020 – Tromsø brann og redning KF  
    • Innstilling:
      a. Styret i Tromsø brann og redning KF ber kommunestyret øke foretakets rammer
      på 6 mill.kroner, til dekning av vedtatt brannordning og avviket for 2020. Jfr.
      øk.rapp II og K-sak. 132/18.
      b. Styret i TBR KF ber kommunestyret øke de fremtidige rammene for
      økonomiperioden 2021-2024, i.h.h.t pkt.1, slik at foretaket tilfredsstiller dagens
      krav i lov og forskrift og vedtatte brannordning. Jfr. K-sak. 132/18.
  • 0143/20  Finansrapport pr. 31.03.2020  
    • Innstilling: Finansrapport pr. 31.03.2020 tas til orientering.
  • 0144/20  Finansrapport pr. 31.08.2020  
    • Innstilling:Finansrapport pr. 31.08.2020 tas til orientering
  • 0145/20  Økonomirapport 2 – 2020  
    • Innstilling:
      1. Økonomirapport 2-2020 med vedlegg tas til orientering.
      2. Inndekning, styrking og flytting av midler mellom ansvarsrammer vedtas iht. bevilgningsoversikt drift og bevilgning pr. ansvarsramme
      3. Endringer i investeringsbudsjettet vedtas iht. bevilgningsoversikt investering og bevilgning pr. investering
      4. Lånerammen for ordinære investeringer settes til 643,5 millioner kroner i 2020.
      5. Lånerammen for vann- og avløpsinvesteringer settes til 83,8 millioner kroner i 2020.
      6. Til finansiering av nybygg/nyanskaffelser søkes opptatt lån i 2020 på til sammen 977,3 millioner kroner. Lån fordeler seg slik:
      Lån ordinære investeringer 643,5 millioner kroner
      Lån Vann og avløp 83,8 millioner kroner
      Startlån Husbanken 250 millioner kroner
      Sum lån 977,3 millioner kroner
      7. Tromsø kommunes trekkrettighet/kassekreditt settes til 500 millioner kroner i gjeldende hovedbankavtale.
  • 0146/20  Søknad om økt kommunal dekning og utvidet kommunal lånegaranti – Bjerkakerhallen AS  
    • Innstilling:
      1. Tromsø kommunes bidrag til realisering av Lerøyhallen, herunder etablering av fortau langs Strandvegen, økes med inntil kroner 5 880 000 til totalt kroner 26 188 200. Kommunen skal dekke renter og avdrag på langsiktig lån som Bjerkakerhallen AS opptar. Lånet avdras på inntil 25 år. Øvrige vilkår vedrørende kommunalt bidrag fremkommer av revidert forslag til avtale mellom Tromsø kommune og Bjerkakerhallen AS, vedlegg 1.

2. Årlig kommunalt bidrag gjennom rente- og avdragstilskudd anslås til kr 1,6 millioner kroner, og finansiering søkes innarbeidet i kommunens handlings – og økonomiplan for 2021-24.

3. Tromsø kommune gir aksept for en utvidelse av simpel garanti for lån Bjerkakerhallen AS opptar til fullfinansiering av Lerøyhallen. Utvidet lånegaranti gjelder for hovedstol på kr 12 662 200 med et tillegg på 10 % av til enhver tid gjeldende hovedstol til dekning av eventuelle påløpte renter og omkostninger.

4. Garantitiden fordeles slik:

– Lånebeløp: kr 10 472 700 – Garantitid: 25 år + tillegg på inntil 2 år jfr. garantiforskriften §

3. Garantiansvaret reduseres i takt med nedbetaling av lånet.

– Lånebeløp: kr 2 189 500 – Garantitid: 5 år + tillegg på inntil 2 år jfr. garantiforskriften § 3

Det forutsettes at innkomne spillemidler og mvakompensasjon går til nedbetaling på lån.

5. Kommunedirektøren gis myndighet til å godkjenne/akseptere låntakers kredittvilkår.

6. Så lenge garantiforholdet eksisterer skal Bjerkakerhallen AS uoppfordret oversende til kommunen revisorgodkjent regnskap, så snart dette er offentlig kjent.

7. Det tas forbehold om fylkesmannens godkjennelse av garanti

  • 0147/20  Prostneset havneterminal – Kommunens oppgjør og felleskostnader  
    • Innstilling:
      a. Tilbakeholdt beløp kr 4.324.444 for oppgjør bussterminalen betales Tromsø Havn KF innen 1. desember 2020.
      b. Forsinkelsesrenter, tilbakeholdt beløp bussterminalen, fra og med 15. juni 2018 inntil oppgjør finner sted belastes Tromsø kommune.
      c. Tromsø kommune betaler andel fellesareal/felleskostnad med virkning fra 1. juli 2018 til og med 30. juni 2020 på kr. 4.631.846 (eksklusive merverdiavgift).
      d. Leieavtale mellom Tromsø Havn KF – Tromsø kommune inngås fra 1. juli 2020 og signeres for bruk av fellesareal/felleskostnad havneterminalen, jfr. utkast til avtale oversendt kommunen 4. desember 2015. Frist settes til 1 desember 2020.
  • 0148/20  Stortingsproposisjon Bypakke Tromsø  
    • Innstilling:
      1. Tromsø kommune anbefaler at en bypakke for Tromsø baseres på Alternativ 2 – uten ny veg til flyplassen (F2) samt andre tiltak slik at det blir balanse mellom inntekter og utgifter i pakken, som vist i tabell i vedlegg 2. Tromsø kommune aksepterer en egenandel på 20 % på kommunale vegprosjekter. Egenandelen er foreløpig beregnet til 209 mill. 2020-kr i 15års-perioden. I fravær av F2 må det tilrettelegges for bedre trafikkavvikling i Gjæverbukta.
      2. Bypakken vil være en del av en framtidig byvekstavtale for Tromsø. Det forutsettes at Avinor skal bidra med en betydelig andel av kostnadene til bygging av F2 til flyplassen. Finansiering og fordeling av kostnadene for dette prosjektet avklares i den videre porteføljestyringa og i forhandlinger om byvekstavtalen.
      3. Tromsø kommune garanterer ved selvskyldnerkausjon for et maksimalt låneopptak for bompengeselskapet, begrenset oppad til 385 mill. kr for bypakke Tromsø, med tillegg av 10% av til enhver tid gjeldende hovedstol til dekning av eventuelle påløpte renter og omkostninger. Det samlede garantibeløpet blir følgelig maksimalt 425 mill. kr for Tromsø kommune. Garantisten har rett til å sikre garantiene med 1. prioritets pant i bompengeselskapets rettigheter til å innkreve bompenger.
      4. Garantien må på vanlig måte godkjennes av Fylkesmannen i Troms og Finnmark.
      5. Garantien gjelder fra første opptrekk på finansieringen i forbindelse med rekvisisjon i byggeperioden, og gjennom innkrevingsperioden på 15 år. I tillegg skal garantien gjelde inntil to år, jf garantiforskriftens § 3. Samlet garantitid blir, inkludert byggeperioden, på inntil 19 år fra første opptrekk på finansieringen.
      6. Kostnadsøkninger og/eller inntektssvikt i porteføljestyrte bompengepakker skal håndteres i den løpende porteføljestyringen og ikke gjennom økte takster eller forlenget innkreving. Garantistenes utlegg kan følgelig ikke dekkes gjennom en økning av gjennomsnittstaksten eller en forlengelse av innkrevingstiden.
      7. Garantien gjelder inntil bompengeselskapets gjeld knyttet til bypakken er nedbetalt og reduseres i takt med nedbetaling av lånet.
      8. Det forutsettes at Troms og Finnmark fylkeskommune stiller garanti for et tilsvarende beløp med tilsvarende forpliktelser. Det innebærer at maksimalt låneopptak vil være 770 mill. kr, og det totale garantibeløpet er 850 mill. kr.
      9. Formannskapet mener statens andel til realisering av Rv. 862/e8 Tverrforbindelse Tromsø må økes betraktelig.
  • 0149/20  Møteplan 2021 for folkevalgte organer i Tromsø kommune  
    • Innstilling:
      Følgende møteplan for folkevalgte organer 2021 vedtas:
      Kommunestyret
      27. januar, 24. februar, 24. mars, 28. april, 26. mai, 23. juni, 24. juni, 1. september, 29. september, 27. oktober, 24. november, 15. desember, 16. desember.
      Formannskapet
      5. januar, 19. januar, 2. februar, 16. februar, 2. mars, 16. mars, 6. april, 20. april, 5. mai, 19. mai, 1. juni, 15. juni, 29. juni, 10. august, 24. august, 7. september, 21. september, 5. oktober, 19. oktober, 2. november, 16. november, 23. november, 7. desember
      Helse- og velferdsutvalget mandager kl. 12
      11. januar, 8. februar, 8. mars, 12. april, 10. mai, 7. juni, 16. august, 13. september, 11. oktober, 8. november, 29. november
      Miljø-, klima- og samferdselsutvalget tirsdager kl. 12
      12. januar, 9. februar, 9. mars, 13. april, 11. mai, 8. juni, 17. august, 14. september, 12. oktober, 9. november, 30. november
      Kultur-, idrett- og friluftsutvalget onsdager kl. 12
      13. januar, 10. februar, 10. mars, 14. april, 12. mai, 9. juni, 18. august, 15. september, 13. oktober, 10. november, 1. desember
      Kommune- og byutviklingsutvalget torsdager kl. 12
      14. januar, 11. februar, 11. mars, 15. april, 12. mai (onsdag kl. 08.30), 10. juni, 19. august, 16. september, 14. oktober, 11. november, 2. desember
      Oppvekst- og utdanningsutvalget fredager kl. 08.30
      15. januar, 12. februar, 12. mars, 16, april, 11. mai (tirsdag kl. 08.30), 11. juni, 20. august, 17. september, 15. oktober, 12. november, 3. desember
      Gruppelederutvalget torsdager kl. 15
      21. januar, 18. februar, 18. mars, 22. april, 20. mai, 17. juni, 26. august, 23. september, 21. oktober, 18. november, 9. desember
      Studentutvalget onsdager kl. 10
      6 januar, 3. februar, 3. mars, 7. april, 5. mai, 2. juni, 11. august, 8. september, 6. oktober, 3. november, 26. november (fredag kl. 10)
      Kommunalt råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne onsdager kl. 12
      6 januar, 3. februar, 3. mars, 7. april, 5. mai, 2. juni, 11. august, 8. september, 6. oktober, 3. november, 26. november (fredag kl. 12)
      Eldrerådet torsdager kl. 10
      7. januar, 4. februar, 4. mars, 8. april, 6. mai, 3, juni, 12. august, 9. september, 7. oktober, 4. november, 25. november
      Integreringsutvalget torsdager kl. 13
      4. februar, 8. april, 3. juni, 9. september, 4. november
      Likestillingsutvalget torsdager kl. 14
      4. februar, 8. april, 3. juni, 9. september, 4. november
      Administrasjonsutvalget onsdager kl. 12
      17. februar, 21. april, 16. juni, 22. september, 17. november
      Klageutvalget fredager kl. 12
      22. januar, 19. februar, 19. mars, 23. april, 21. mai, 18. juni, 27. august, 24. september, 22. oktober, 19. november, 10. desember
  • 0150/20  Nyvalg etter Martine Tennholms (FrP) uttreden fra verv som folkevalgt  
    • Innstilling:
      1. Som nytt varamedlem i kommune—og byutviklingsutvalget velges: Arnulf Kaspersen
      2. Som nytt varamedlem i kultur-, idrett- og friluftsutvalget velges: Sol Maria Haugan
      3. Som nytt medlem i studentutvalget velges: Adele Dorthea Meidell
      4. Som ny nestleder av studentutvalget velges: Adele Dorthea Meidell
  • 0151/20  Planstrategi for Tromsø kommune 2020-2023 til politisk behandling  
    • Innstilling: Tromsø kommunes planstrategi for 2020-2023 vedtas.
  • 0152/20  Plan 1856 – Detaljregulering for Eidhaugen – klage på vedtak  
    • Innstilling:
      Klage av 16.06.2020 på kommunestyret sitt vedtak av 29.04.2020, detaljreguleringsplan 1856 Eidhaugen 88/12, vert ikkje tatt til følgje. Saka vert oversendt til Fylkesmannen i Troms og Finnmark for endeleg handsaming, i samsvar med plan- og bygningslova § 1-9 og forvaltningslova § 33 fjerde ledd.
  • 0153/20  Etablering av Strandvegen 8 Eiendom AS – Eiendomsportefølje, egenkapital, vedtekter, styresammensetning og eierstrategi  
    • Innstilling:
      1. Tromsø kommune overdrar deler av eiendommen, Strandvegen 8, (gnr. 200, bnr. 1694 og gnr. 200 bnr. 1) til nyetablerte Strandvegen 8 Eiendom AS som tinginnskudd. Deler av eiendommen bestående av «Akertomta» og «Fram III» overføres til Strandvegen 8 EiendomAS til en taksert verdi på kr 30 985 000,-. Det forutsettes at tomten fradeles hovedeiendommen gnr. 200 /1694, med tillegg av del av gnr. 200/1, i henhold til vedlagte kartskisse. Omkringliggende veggrunn / areal regulert til offentlig formål beholdes av kommunen.
      2. Totalt 31,985 millioner kroner tilføres Strandvegen 8 Eiendom AS hvorav 30,985 millioner er tinginnskudd og 1 millioner kroner er kontanter. Selskapet etableres med en aksjekapital på 1 millioner kroner og overkursfond på 5 millioner kroner. Resterende 25,985 millioner kroner innvilges som ansvarlig lån til selskapet. Det tinglyses en urådighetserklæring på eiendommen.
      3. Rente på ansvarlig lån settes til 5 %, og er i samsvar med markedsmessige prinsipper.
      4. Strandvegen 8 Eiendom AS etableres som et 100 % eid kommunalt selskap med følgende formål:
      Selskapet skal selv, og gjennom dets investeringer i andre selskaper, kjøpe, selge, eie, leie ut, utvikle, drive og forvalte næringseiendom, boligeiendom og annen fast eiendom, samt alt som står naturlig i sammenheng med dette. Selskapet kan eie slik eiendom sammen med private (eller andre offentlige) aktører. Selskapet skal legge vekt på sitt særlige samfunnsmessige ansvar og bidra til bærekraftig byutvikling. Forslag til vedtekter for Strandvegen 8 Eiendom AS godkjennes.
      5. Det innkalles til ekstraordinær generalforsamling.
  • 0154/20  Prinsipper for kommunal overtakelse av private vannverk i Tromsø  
    • Innstilling:
      1. De beskrevne 5 prinsippene for kommunal overtakelse av private vannverk skal legges til grunn ved behandling av framtidige søknader om overtakelse av vannverk
      2. Tromsø kommune, Seksjon for vann og avløp, overtar forsyningsansvaret for Tromvik vannverk AL, Nord-Vågnes Vannanlegg AL, Sommarøy og Brensholmen vannverk og Risvik vannverk AL, jf. tabell side 6. Estimerte investeringskostnader innarbeides i handlingsplanen til kommunedelplan for vann og avløp
      3. Tromsø kommune, Seksjon for vann og avløp, vil starte opp prosessen med overtakelse av forsyningsansvaret for disse vannverkene i løpet av 2022. Overtakelse av forsyningsansvaret for samtlige fire vannverk basert på valgte utbyggingsløsninger, vil tidligst være på plass innen 2030
      4. Økte kapital- og driftsutgifter knyttet til overtakelse dekkes gjennom det til enhver tid gjeldende årsgebyret for vann
  • 0155/20  Kontrollutvalgssak 67/20 – Plan for forvaltningsrevisjon og eierskapskontroll – perioden 2020-2024  
    • Innstilling:
      1. Kommunestyret vedtar følgende plan for forvaltningsrevisjon for perioden 2020 til 2024:
      • a. Kvalitet og ressursbruk i pleie- og omsorgstjenester
      • b. Oppfølging av politiske vedtak og kvaliteten på saksutredninger til de folkevalgte organer
      • c. Kommunens drift av Helsehuset i forhold til vedtak og gjeldende retningslinjer
      • d. Saksbehandling og tilsyn i bygg- og plansaker (herunder dispensasjonspraksis)
      • e. Evaluering av Tromsø kommunes håndtering av situasjonen knyttet til Covid-19-pandemien
      • f. Kvalitet i grunnskoleopplæringen – herunder eventuelt også undersøkelser knyttet til
        • a. elevenes psykososiale miljø i skolen (forebygging og bekjempelse av mobbing),
        • b. tilbudet om tilpasset opplæring og tildeling av spesialundervisning
      • g. Varsling
      • h. Kvalitet i Nav/sosialtjenester
      • i. Kvalitet (og eventuelt ressursbruk) i barnehagene
    • 2. Kommunestyret vedtar følgende plan for eierskapskontroll for perioden 2020 til 2024:
      • a. Aurora Kino IKS
      • b. Tromsø Parkering AS
      • c. Tromsø Veg AS
      • d. Tromsø kommunale pensjonskasse
    • 3. Kommunestyret delegerer til kontrollutvalget å foreta endringer i planperioder ved endringer
      i risiko- og vesentlighetsbildet, herunder initiere andre prosjekter.
  • 0156/20  Orienteringssak – Mottak av allierte reaktordrevne fartøy ved Grøtsund Industri- og offshorehavn  
    • Innstilling:
      1. Redegjørelsen for status i saken om mottak av allierte reaktordrevne fartøy ved Grøtsund Industri- og offshorehavn tas til orientering.
      2. Kommunedirektøren utarbeider ny sak for kommunestyret når nye avklaringer i saken foreligger.

Eg vil gjerne høyre kva du tenkjer.