2016 – eit år på det jamne

Snøleoparden fekk betre tilhøve i 2016 då Mongolia oppretta ein stor nasjonalpark for å ta vare på dyret. Foto: Marcel Langthim

Alle skal ha det til at 2016 var eit forferdeleg år. Det er klart det skjedde mykje galt i 2016. Krigen i Syria gjekk for fullt, terroristar slo til nært oss, og *gisp* Trump vart president i USA. Spørsmålet er likevel, var 2016 så ille? Mykje verre enn andre år? Eg trur kanskje at orda om det forferderlege 2016 viser at manns minne er ganske kort.  Så her er lista mi over små og store grunnar til at 2016 ikkje var så ille.

  1. Det starta ikkje ein einaste ny krig i 2016, og etter at vi har fått meir eller mindre fred i Colombia er no heile Amerika utan ein einaste krig i tillegg til Vest-Europa og Aust-Asia.
  2. I 2016 kom det eit opprør mot den såkalla «globaliseringa». Storbritannia gjekk ut av EU og fleire store frihandelsavtalar som TISA og TTIP ser ut som dei blir stoppa mykje på grunn av Bernie Sanders og Trump sin motstand. (Så er det openbart at Brexit kan diskuterast, men det er bra når folk tar styringa.) Ulikskapen i verda blir enklare å begrense utan desse avtalane.
  3. Dei skamlause jentene. Ein stor ting i 2016 var at jentene i ein del innvandrarmiljø tok til ordet mot sosial kontroll over liva deira.
  4. Klimautfordringa er på ingen måte løyst, men i 2016 tok vi fleire viktige steg i rett retning. Parisavtalen har moglegheit til å bli eit vegskille i kampen mot klimaendringane, og i 2016 flata CO2-utsleppa ut og auka ikkje på global basis, mykje takka vere Kina.
  5. Det folkelege engasjementet for å hjelpe flyktningar. 2016 var eit år med har innvandringsdebatt, sterke ord får ministre og andre. Men det var og eit år der folk lokalt slo ring om dei som kom hit og trengte hjelp. I tillegg har Angela Merkel, i motsetnad til mange andre politikarar både i Noreg og resten av Europa, imponert med omsyn til menneskelegheit og å stå fast humanitære prinsipp.
  6. Det kom ein ny Star Warsfilm – Rogue One
  7. Obama har bestemt at det ikkje blir off-shoreboring etter olje utanfor Alaska. Kanskje noko vi kan lære av?
  8. Den afrikanske union har etter år med krangling og diskusjon bestemt seg for å tilrå alle land om å forby kjønnslemlestelse og barnebruder. UNFPA har trent helsearbeidarar i korleis dei handterer dette og titusenvis av tradisjonelle afrikanske leiarar har forplikta seg til å motarbeide kjønnslemlestelse.
  9. Holet i ozonlaget er i ferd med å tette seg. Det viser at internasjonale miljøavtalar faktisk fungerer. Når vi nærmar oss 2050 kan vi faktisk ha løyst det problemet heilt.
  10. Godt år for ville dyr. I 2016 hadde bestanden av både knølkval, panda og manatar vokse seg så store at dei ikkje lenger blir rekna for utrydningstruga. Tigerbestanden vaks for første gong på 100 år.
  11. Alle kommunane i Lofoten er no mot oljeboring utanfor LoVeSe, fleirtalet av befolkninga er mot og det er i alle fall ein sjanse for at både LO og Ap kan seie nei.
  12. Fiskeripolitikken har fått ein høgare status. Mykje takka vere Per Sandberg med god hjelp frå Torgeir Knag Fylkesnes. Han har fremma eit grunnlovsforslag om at folket skal eige ressursane i havet og at verdiane skal tilfalle kystsamfunna. (støtt forslaget her)
  13. Tromsø kommune gav opp parlamentarismen og gjekk tilbake til formannskapsmodellen.
  14. Det ser ut til at 2016 vart året då det viste seg at regjeringa sin kommunereform endte med å vere ein papirtiger.
  15. Tromsø SV har hatt ein fin vekst i medlemstalet. (du kan bli medlem her)
  16. TIL berga plassen i eliteserien

Dette er berre nokre av dei bra tinga som skjedde i 2016. Kom gjerne med dine forslag til kva som skal vere med i kommentarfeltet. Eller kanskje du synst 2016 var eit annus horribilis og at Trump overskugga alt anna? Sei frå om det i så fall.

 

Exit mobile version