Vintersykling

På sett og vis har denne hausten og førvinteren vore perfekt for sykling., Det har vore lite snø, opphaldsvêr og lite vind. Det har gått fort og bra langs vegane. Det er berre ei einaste utfordring slik eg ser det, og det er for oss som syklar langs stiar og lysløype på veg til jobb. Nokre av desse er utruleg humpete. Dei er hardfrosne, og spora etter sko og anna har blitt verande. 

Så då er vi inne på poenget med dette blogginnlegget, treng eg ein ny sykkel? I dag har eg ein hybrid, opprinneleg med demping på forgaffelen, men akkurat det har slutta å virke for lenge sidan. Når eg syklar no går det støt og slag opp gjennom hendene når framhjulet treff ein isete hump. For å vise dette har eg kombinerte gleda over sykling med gleda over å bruke dingsar. Så godt som alle nye telefonar har eit aksellerometer. Det er dette som finn ut kva veg skjermen skal snuast. Men eg tenkte dette også kunne måle kor humpete ein sykkeltur er. Så i går stakk eg telefonen i baklomma då eg sykla på jobb. Ut kom denne grafen:

Slik er har oppfatta det, er det G-krafta som er målt langs ulike aksar over tid. Det er openbart store feilmarginar her. Telefonen låg i baklomma mi. Eigentleg burde eg vel gaffateipa han til framgaffelen for å få eit godt mål, men å vaske telefonskjerm i eit par timar fann eg ut ikkje var verd resultatet. Måleapparatet er heller ikkje kalibrert på noko som helst vis.

Dei store spørsmåla er likevel:

  1. Ville grafen vore flatare om eg hadde hatt ein fulldempa sykkel, gjerne med 29-tommers hjul?
  2. Kunne nokon med ein slik sykkel prøvd eksperimentet og gjeve ein kommentar?
  3. Finst det ein app til android som kunne plotta aksellerometret mot GPS?
  4. Stemmer det at rett tal syklar ein bør eige er n+1 der n er det talet syklar ein eig til ei kvar tid?
  5. Og, kunne vi utvikla dette til å på ein halvobjektiv måte målt kvaliteten på sykkelvegar både vinter og sommar rundt om kring?

Og det viktigaste, er dette berre syting frå mi side?

Olav Torvund skriv forøvrig om vintersykling i Oslo her, noko av det same gjeld i Tromsø.

Exit mobile version